Argentinski tango

Tango je ples brez predpisanih figur. Zato je učenje hitro in prijetno in zabavno.

Od vseh plesov v paru tango ponuja največje bogastvo različnih likov. V tangu namreč velja vse, o čemer se znata partnerja (brez besed) dogovoriti in kar ne moti drugih na plesišču. Zaradi te svobode in raznolikosti tango nosi tudi naziv kralj plesov.

V tangu je vsak ples neponovljiv. Nastaja tam in tedaj, po trenutnem občutenju glasbe in partnerja. Tango je tako predvsem ples komunikacije, improvizacije in interpretacije.

Tango je v svoji osnovi preprost, saj je to (urban) ljudski ples. Temelj tanga je hoja, zato radi rečemo: tango je hoja v objemu.

V tangu je običajno menjavanje plesnih partnerjev, saj je tango prijetna oblika druženja in spoznavanja novih ljudi. Tako kot nas v pogovoru različni sogovorniki bogatijo ali zabavajo na različne načine, nam tudi v plesu vsak nov plesalec prinese neko novo misel, zanimivo izkušnjo, prijeten trenutek.

V stoletju izčiščen kodeks tanga skrbi za prijetno in sproščeno vzdušje na milongah. Na tangu vedno ohranimo čast in dostojanstvo, da ples z drugimi ne povzroča nelagodnih občutkov pri nobenem od plesalcev, niti ljubosumja pri življenjskem partnerju.

Učenje tanga

... je predvsem vaja v komunikaciji, improvizaciji in interpretaciji. Naučimo se, kako sporočiti in sprejeti ter kako interpretirati glasbo.

Plesalcem bo predvsem všeč, da v tangu ni pomnjenja dolgih koreografij. Namesto njih pride do izraza naša ustvarjalnost.

Plesalke na tečajih razvijajo občutljivost, da znajo brati plesalčevo sporočilo, vodstvo in se gibko odzvati, soustvarjati edinstveno potovanje. Pridobivajo lep gib in se lahko izživijo v ženstvenosti.

Vloga plesalca in plesalke

Plesalec v tangu predvsem nudi plesalki sproščenost, varnost in svobodo v objemu in poskrbi, da se plesalka v njegovem objemu udobno giba. Plesalec izbira smer, predlaga gibe, korake in deli to idejo, informacijo s plesalko ter ji da možnost, in želi, da se plesalka lahko izrazi.

Plesalke cenijo, da se v tangu lahko prepustijo trenutku in so osredotočene na partnerja. Ni treba misliti, kateri bo naslednji korak. Plesalec povabi in nakaže, ritem in glasba navdihujeta. Plesalke so odzivne, pri čemer izhajajo iz plesne tehnike: ples okrašujejo, so naravne, sproščene, elegantne.

Strast v tangu izvira ravno iz intenzivnosti pogovora med plesalcem in plesalko, ki vodi v oblikovanje skupnega. Oba skrbno poslušata drug drugega, zato sta si v plesu popolnoma predana. Ubrano poustvarjata glasbo.

Carlos in Noelia na Ljubljanskem tango festivalu

Več kot ples

Ob besedi tango pomislimo na najlepši, morda skrivnosten ples v paru.

Tečaji so namenjeni učenju plesa, ob posebnih priložnostih pa si vzamemo čas in tango spoznamo tudi kot bogat, lep in presenetljivo raznovrsten glasbeni izraz, kot bogato liriko in kot zanimivo, spoštljivo, galantno subkulturo.

Večer šole 100%TANGO, kitara Denis Mujkić

Prijava